Snoeien van wintergroene struiken

0

Veel wintergroene struiken hebben weinig onderhoud nodig eenmaal ze volgroeid zijn. Wintergroene struiken/planten worden meestal gesnoeid naar het midden/einde van de lente.

Voor welke planten?

Planten die hun (groen) blad behouden in de winter.

Vele kleine wintergroene planten zoals de lavendel of heideplanten hebben een beperkte levensduur. Ze geven bloemen op nieuw hout en genieten bijgevolg van een stevige snoeibeurt om maximaal te bloeien. Tevens verlengen dergelijke snoeibeurten de levensduur van de plant en ga je verhouting tegen.

Grotere wintergroene planten zoals de rhododendron hebben quasi geen snoei nodig. Voor dergelijke planten dien je enkel maar het dood of beschadigd hout wegsnoeien, en de plant verder zoveel mogelijk zijn gang laten gaan. Hetzelfde geldt voor andere traag-groeiende struiken, waarbij je doden beschadigde takken wegsnoeit in het midden van de lente.

Andere wintergroene struiken zoals bvb de taxus kan je gewoon trimmen naar wens, bvb naar het einde van de lente toe en dan eventueel nogmaals in september.

Wanneer snoeien?

De meeste wintergroene struiken en planten dien je te snoeien vanaf het midden van de lente, en dit om vorstschade te voorkomen. Nieuwe scheuten zullen gevormd worden op de plaatsen waar gesnoeid is geweest. Planten die nog dienen te bloeien in de lente dienen pas gesnoeid te worden nadat de bloei voorbij is.

Voor haagplanten bekijk je best het snoei-schema in onze plantengids (komt binnenkort online!).

Hoe snoeien?

Voor wintergroene planten gelden volgende algemene regels:

  • Snoei ongeveer 1/3e van het ouder hout weg.
  • Verwijder afgestorven of beschadigde takken, neem hiervoor desnoods een zaag ter hand.
  • Verwijder woekerende takken de gewenste vorm van de struik niet mooi volgen (je beslist zelf wat  je mooi vindt, natuurlijk).
  • Na het snoeien doe je er goed aan wat extra voeding te geven of een mulchlaag aan te leggen aan de plantenbodem.

Let echter op: voor oudere, verwilderde verhoutte planten dienen we een licht andere methode toe te passen. Voor planten zoals de laurier, buxus, Choisya, … kan je vrij drastisch te werk gaan en snoeien tot bijna tegen de grond. Andere planten snoei je best over een periode van een aantal jaar. Zo kan je elk jaar bvb 1/3e van de planten tot tegen  de grond snoeien, en het volledige proces dus spreiden over 3 jaar.

Verder kunnen we de verschillende snoei-methodes aanpassen aan de soort van wintergroene planten:

Vroeg-bloeiers

Bvb Rhododendron, buxus, choisya, laurier, …

Planten zoals de rhododendron en de camelia snoei je best zo min mogelijk en enkel wanneer er geen andere mogelijkheid bestaat of de snoei noodzakelijk is om de vorm aan te houden. Verwijder uitgebloeide bloemen en verwijder dode, beschadigde of uitlopende takken waar nodig. Terugsnoeien doe je door nieuwe scheuten licht terug in te knippen.

Er bestaan uitzonderingen op deze regel. Zo kan je bvb de mahonia diep terugsnoeien na de bloei aangezien deze plant zich zeer goed herstelt. Dode takken kan je tot op de grond terugsnoeien. Je zal dan wel zien dat de bes-groei op deze plant zal verminderen.

Laat-bloeiers

Bvb Rozemarijn, Escallonia, Eucryphia,…

Deze planten vereisen een beperkte snoei. Typisch gezien bloeien deze in de zomer en naar het einde van de herfst. Tevens bloeien ze op het hout van het verleden jaar of van het huidige bloei-jaar. Verwijder simpelweg de verwilderde takken.

Struiken

Bvb: Lavendel, Tijm, Erica, …

Deze planten groeien op het hout van het verleden jaar wanneer ze bloeien in de lente of vroege zomer, of op nieuwe scheuten wanneer ze bloeien in de zomer of herfst. Voor planten die bloeien in de lente verwijder je, wanneer uitgebloeid, de nieuwe scheuten tot op ongeveer 2cm van het hout van verleden jaar. Voor planten die in de late zomer/herfst bloeien, snoei je pas in de volgende lente terug (April).

Lavendel met bij

Tuinliefhebber?

Ben je zelf ook zo’n tuinliefhebber? Volg ons dan zeker op Facebook. We posten wekelijks prachtige tuinen als inspiratie voor uw tuin.

Bekijk onze Facebook pagina