Via onze lezers kregen we regelmatig de vraag of het tegenwoordig te overwegen valt om een haagschaar op accu aan te schaffen. Laag vermogen, een korte batterij levensduur en de prijs waren de hoofdargumenten om géén machine op accu aan te schaffen.

Ondertussen is de batterijtechnologie sterk geëvolueerd en hebben we bij Uw Tuingids de proef op de som genomen. In onderstaand filmpje testen we de STIHL HSA 86 in combinatie met de batterij AP 200. We letten hierbij in het bijzonder op:

 • Het vermogen van de machine
 • Hoe ver we met 1 batterijlading geraken
 • Het gewicht en wendbaarheid van de machine
 • De voor- en nadelen van een machine op accu

Conclusie

 • De batterij (AP 200) ging verrassend lang mee. Pas na iets langer dan 2u30 gaf ze er de brui aan, terwijl er 2u aangegeven staat op de website van Stihl.
 • De machine is vrij licht zonder batterij, en wordt uiteraard iets zwaarder mét. Dit hoeft geen probleem te zijn als je gewoon bent met machines te werken, maar we vermoeden dat voor sommige hobby-tuiniers een machine met kabel (op elektriciteit) te overwegen valt.
 • De haagschaar is fantastisch! Als je het gehad hebt met het geluid van een motor op benzine, alsook met het constant opletten om niet in jouw kabel te snijden, dan is deze machine zéker het overwegen waard aan te schaffen!

Ook getest: De HSA 94 T & HSA 94 R (Professioneel gamma)

De vraag blijft komen en bestaan: Zijn accu machines reeds geschikt voor professioneel gebruik? Het antwoord is kort en krachtig: Ja! Dit bewijzen althans deze 2 haagscharen van STIHL die we uitgebreid mogen testen hebben. We testen: De HSA...

5 REACTIES

 1. Bedankt — na het zien van dit filmpje heb ik mij deze dit weekend ook aangeschaft en ik ben blij met het resultaat 🙂

 2. Heb mij ook een hsa 86 aangeschaft en ik ben er ook heel tevreden van. Ruim 4 uur mee gewerkt en had nog een blokje op de batterij over. Weliswaar niet continu mee gescheerd, odertussen ook wat opgeruimd. Dit om intotaal 120 meter haag te scheren 2 kanten en top. Was wel positief verschoten van De accuduur.
  Het gewicht valt heel goed mee en uiteraard heel handig om in Veel verschillende posities te scheren.
  De lengte van het blad is zeer handig voor de top te scheren van dikke hagen
  lang over nagedacht om voor 540 euro deze haagschaar te kopen maar het is echt de moeite, de grootste voordelen:
  -geen kabel achter het gat
  -heel wendbaar
  -Handig voor fulltime werkers die s avonds of in het weekend de haag scheren(geluidsoverlast tov benzine)

  Ps de duur om de accu terug op te laden is goed voor iets fris

 3. Ik gebruik de machine professioneel.
  Positief: hij is licht en bijna net zo sterk als de electrische van Stihl die ik daarvoor had
  De accuduur, ik werk met de ap115 en ap200 met lader Al300 dat is super. Weinig geluid.
  Nadeel: de duurzaamheid! Echt slecht!
  Ik heb een lang zwaard, 75cm, door die lengte gaat de aluminium brug bovenop makkelijk krom, ook schieten daardoor de messen binnenin makkelijk los. Naar mijn idee is er ook een constructiefout: de zwaarden worden aan de onderzijde op hun plek gehouden dor een slijtvaste stalen plaat, aan de bovenzijde liggen ze in het aluminium huis, dat snel slijt waardoor de messen ruimte hebben en losschieten.
  Ik smeer meermalen per dag met ballistol. Heb de machine ca. 100-120 uur gebruikt en inmiddels vervangen:
  Aluminium huis ivm slijtage en vastgelopen lager dat er niet los is, de motor ivm versleten tandwieltje dat er niet los is, 2 uitgelubberde drijfstangen, de aluminium bovengeleider, krom en later gebroken, vandaag ondermes gebroken. Koop nu maar een complete nieuwe.
  Leuke machine, maar niet gebouwd op zijn kracht, hij kan dikke takken van 1 cm goed baas, maar gaat daardoor uiteindelijk kapot

Comments are closed.