Gras heeft graag een luchtige, niet al te zure ondergrond. Door jouw gazon te kalken verlaag je de zuurtegraad van jouw gazon en verhoog je de biologische activiteit in de ondergrond. Hoe meer biologische activiteit, hoe sneller organisch materiaal afbreekt en hoe luchtiger de grond.

De zuurtegraad (pH) van de grond meten en evalueren

Je kan zelf gemakkelijk de zuurtegraad of pH-waarde van jouw ondergrond meten. Je hebt testbuisjes of zelf een elektronische meter.

Bij het gebruik van testbuisjes dien je zuurtegraad van de grond te meten door 1 of meerdere stalen van de ondergrond te nemen op +- 10 cm diepte. Deze doe je vervolgens in het testbuisje en vervoeg je met water. Schud het buisje goed en wacht tot de grond gezakt is tot de bodem. Vervolgens kan je aan de hand van de kleur van het water en een meegeleverd kleurenstrookje aflezen wat de zuurtegraad van de grond is.

De ideale zuurtegraad van de ondergrond ligt tussen de 6,5 en 7,5. Deze ideale waarde is afhankelijk van de grondsoort. Zo heeft een zandgrond een lagere ideale zuurtegraad dan een kleingrond.

Op een zak kalk staat meestal een berekeningstabel die de hoeveelheid te gebruiken kalk aanduidt afhankelijk van de gemeten zuurtegraad van de grond.

Aan de slag

Kalken kan je zowel met de blote hand of met een strooiwagen doen. De handigste soort kalk is die in korrelvorm aangezien deze makkelijker te hanteren is.

Zorg ervoor dat de kalk zo gelijkmatig mogelijk over het stuk grond verspreid wordt. Met een strooiwagentje is dit uitermate eenvoudig. Strooi je met de hand, loop dan eerst horizontaal en vervolgens verticaal over het perceel. Gooi de kalk in halve cirkels voor je uit terwijl je wandelt.

Terwijl je bezig ben met kalken of heb je er nog wat over, geef er dan ook wat een de andere planten die het niet zo hebben op een zure ondergrond. Bij deze horen bvb beukenhagen, lavendel, buxus, taxus, rozen, …

1 REACTIE

Comments are closed.