Buxus planten en onderhouden

De buxus die in onze streken het meeste voorkomt is de Buxus sempervirens. Deze buxus is een traaggroeiende evergreen en is bijgevolg beter geschikt voor perkjes dan voor tuinafsluitende hagen. Hij heeft een opgaande groeivorm en is dus ideaal voor vormsnoei. De buxus heeft kleine bladeren die dicht op elkaar staan.

De buxus planten

De buxus groeit het beste in een luchtige, kalkrijke grond.

Het aantal plantjes per meter hangt sterk af van hun grootte. Bij plantjes van 10 tot 15 cm hebt u er 8 tot 10 per lopende meter nodig. De grotere planten van 60 tot 80 cm kunnen gerust aan 3 tot 4 plantjes per lopende meter gezet worden.

Zorg ervoor dat de wortels na aankoop of bij verplanten zoveel mogelijk afgeschermd worden zodat uitdroging voorkomen wordt. U doet er het beste aan om de plantjes bij thuiskomst zo snel mogelijk te planten en water te geven. Alvorens het plantje in de grond te steken dienen de wortels even onder gedompeld worden in een emmer water zodat de kluit goed vochtig is.

Het planten of verplanten doet u het beste tussen oktober en april. Zorg er wel voor dat de ondergrond niet bevroren is.

Indien de ondergrond te zuur is, kan u altijd nog wat bij kalken om de zuurtegraad naar beneden te halen. Kalk zorgt ervoor dat het microbiotische leven in de grond opbloeit. Dat zorgt dan weer voor dat de grond luchtig blijft en dat afgestorven plantenresten sneller worden afgebroken. Zo is er dus meer lucht en voeding in de grond en kan de buxus beter wortelen en meer voeding opnemen.

De buxus snoeien

De buxus is uitermate gevoelig aan verbranding. U dient er bijgevolg voor te zorgen dat u de buxus niet snoeit in de zon of op droge warme dagen. Het ideale moment is wanneer het mistig is, wat miezert of zelf regent.  Wilt u het dan toch op een zonnige dag doen, probeer dan te wachten tot de plantjes in de schaduw staan.

Tevens snoeit u best uw buxus met een manuele haagschaar. Het snel bewegen van de snijbladen van een elektrische- of gemotoriseerde haagschaar zorgt voor de verbranding van de blaadjes, zelf als het regent.
 

Hebt u last van de buxusmot/rups? Wordt uw buxushaag of buxusbol volledig kaalgevreten? Lees dan zeker ook: Hoe bestrijdt u de buxusmot?

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.